Myt eller verklighet? Så farlig är katten för gravida kvinnor!

Anledningen till att gravida kvinnor varnas just för katter är infektionssjukdomen Toxoplasmos. En sjukdom som orsakas av en parasit och som smittar människor via katters avföring. Katten i sig utgör ingen fara för gravida och om du har en katt när du blir gravid kan du lugnt behålla den.
- Men låt mannen sköta kattlådan och var noga med att tvätta händerna, säger Johan Lindh.

Sjukdomen ger vanligtvis lindriga symtom eller inga alls men för gravida kan sjukdomen innebära stora skador för det ofödda barnet.
Exakt vilka skador som foster som infekterats med parasiten får beror på när mamman smittades.
- Om barnen infekterades tidigt i första trimestern är skadorna oftast allvarligare ofta med spontan abort som följd. Om fostret infekterats senare kan barnet föddas med hjärnskador eller blindhet, säger Lindh.

Om man är osäker på om man blivit utsatt för smittan kan man ta ett blodprov på sin vårdcentral för att se om man har parasiten.
- Man skall komma ihåg att parasiten har ett vilande och ett aggressivt stadie. Det vilande stadiet är inte farligt för fostret utan ligger och vilar i mamman. Cirka 10-15 procent av oss i Sverige har parasiten i det vilande stadiet, säger Johan Lindh.

Men det är inte bara via direkt kontakt med katters avföring som vi kan få sjukdomen. Smittan finns även i infekterade köttprodukter som inte frysts, stekts eller kokts och i fallfrukt och grönsaker som varit i kontakt med jord eller sand som katter lagt sin avföring i.

Färska grönsaker och frukt ska alltid vara väl sköljda innan man äter dem för att undvika att smittas av sjukdomen. Eftersom katter oftast får i sig smittan när de ätit ett infekterat djur är risken mindre att en innekatt har drabbats av Toxoplasmos.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0